Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Oman op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Uitgebreide reisinformatie over Oman vind je terug op de veelal Engelstalige Oman sites die je op het internet vindt. Een goede reisgids over Oman of één van de vakantiebestemmingen in Oman kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.
Elektriciteit

Het stroomnetwerk in Oman kent een netspanning van 240 volt. Omdat er andere stekkers gebruikt worden (de zogenaamde Britse stekkers oftewel G-stekkers) heb je een adapter of wereldstekker nodig om je elektronische apparatuur aan te sluiten op het stroomnetwerk.

Je ziet de laatste jaren wel dat steeds meer nieuwe hotels zogenaamde universele stopcontacten installeren, waar je verschillende soorten stekkers in kunt stoppen inclusief onze Europese stekkers. Ook zijn er steeds vaker mogelijkheden om via USB je apparatuur zoals mobiele telefoons op te laden.

Excursies regelen

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals  GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Oman bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Oman.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Oman
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Oman via GetYourGuide

Kleding

Oman is een bestemming waar religie een vrij belangrijke plaats in het dagelijks leven inneemt. Je wordt geacht om met je kledingkeuze respectvol te zijn. Te blote kleding wordt absoluut niet gewaardeerd. Badkleding is echt alleen maar voorbehouden aan het strand en het zwembad. Op straat dienen zowel mannen als vrouwen de schouders en bij voorkeur ook de knieën te bedekken. Als je religieuze plekken zoals een moskee bezoekt dan wordt hier erg nauwlettend naar gekeken. Vrouwen dien dan ook het hoofd te bedekken.

Reisdocumenten

Om naar Oman te reizen heb je een geldig paspoort nodig en een visum. Je paspoort moet tenminste 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Oman. Je visum moet je vooraf online aanvragen. Het e-visum voor Oman is er voor toeristen met een geldigheid van 10 dagen of van 30 dagen. Je kunt je visum voor Oman aanvragen via de officiële e-visumsite van Oman of via Nederlandse visumsites die hierin gespecialiseerd zijn. Zij begeleiden je in het Nederlands bij je visumaanvraag en bieden je de mogelijkheid om per bank (via iDeal) te betalen in plaats van met de creditcard. Vanwege de service die ze bieden betaal je bij visumbedrijven meer voor het Oman e-visum dan via de officiële site.

Taal

De officiële en meest gesproken taal in Oman is Arabisch. Daarnaast is het vaak geen probleem om in het Engels te communiceren. Veel borden en wegwijzers zijn tweetalig: Arabisch en Engels. Gelukkig maar, want mensen die de Arabische taal niet machtig zijn zouden anders helemaal geen wijs kunnen uit de wegwijzers.

Tijdsverschil

Oman kent geen zomertijd. Het standaard tijdsverschil met Nederland is 3 uur. In Oman is het drie uur later dan in Nederland en België. Op het moment dat bij ons de zomertijd ingaat, op de laatste zondag van maart, wordt het tijdsverschil met Oman 2 uur. Dat blijft zo tot de laatste weekend van oktober.

Samengevat:
Tijdens de Nederlandse wintertijd is het 3 uur later in Oman.
Tijdens de Nederlandse zomertijd is het 2 uur later in Oman.