Bezienswaardigheden in Oman

Als je op vakantie naar Oman gaat dan kun je kiezen uit verschillende bezienswaardigheden die je kunt bezoeken en activiteiten die je kunt ondernemen. Je kunt rondreizen door Oman boeken waarbij vrijwel alles al vooraf vast ligt, maar je kunt natuurlijk ook op eigen houtje allerlei dingen gaan zien en doen in Oman. Om je inspiratie te geven voor jouw Oman vakantie hebben we een aantal van de bezienswaardigheden in Oman die volgens ons echt de moeite waard zijn, op een rijtje gezet.

Regel je tickets en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals  GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Oman bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Oman.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Oman
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Oman via GetYourGuide

Djabal Sjams

In het massieve Hadjargebergte in het noordoosten van Oman rijst de Djabal Sjams uit boven de rest van het land. Met zijn ongeveer 3000 m – de officiële cijfers spreken elkaar tegen – is dit het hoogste punt van Oman en het derde hoogste van het hele Arabische schiereiland. Het hoogtepunt ligt op de Noordpiek, maar wordt ingepalmd door een militair domein dat helaas niet toegankelijk is voor het publiek. Dat kan via een het W4-wandelpad wel naar de Zuidpiek, een tiental meter lager. Het pad zelf wordt onderhouden en aangegeven door het Ministerie van Toerisme en is onderdeel van een netwerk aan wandelwegen op en rond de berg. Wie de top haalt, wordt beloond met prachtige vistas over de omliggende ravijnen en bergen. Je trekt hier best een paar dagen voor uit, zeker als je ook de Al Hoota grot aan de voet wilt verkennen, een van ‘s werelds grootste grottencomplexen.

Wadi Shab

Wadi is het Arabische woord voor vallei, maar dat woord doet de schoonheid van de Wadi Shab geen eer aan. Op slechts een korte rit van de Omans hoofdtad Muscat – zelfs met een gewone auto!- kan je hier samen met locals en andere bezoekers genieten van het heldere groenblauwe water in de verschillende vijvers. Sluit je aan bij een barbecue of lounge gewoon lekker in het midden van deze natuurlijke parel. Het allermooiste zicht van de Wadi Shab zijn de watervallen die zich binnenin een grot bevinden. Je moet daar wel een stevige wandeltocht voor over hebben van een dik half uur, waarbij je ook twee à drie vijvers door moet zwemmen, maar dat is het zeker weten waard. De avonturiers onder ons kunnen zelfs aan cliffdiving doen, geassisteerd door het Ministerie van Toerisme, dat stevige touwen heeft voorzien in de rotswand om je bij je klim te assisteren.




Muscat

De eerste bewoners van Muscat woonden hier al drie millennia geleden en waarschijnlijk al veel langer. Ooit was het een belangrijke handelshaven langs de zijderoute, vandaag is het de hoofdstad van het Sultanaat Oman. Met ruim 800 000 inwoners is het de grootste en meest bevolkte stad van het land, met vele culturen die vredig naast elkaar leven. Kenners weten dat de stad historisch gegroeid is uit drie nederzettingen: Muscat zelf, waar het koninklijke paleis zich bevindt, Mutrah, een voormalig visserdorpje waar ook de befaamde Mutrah Souk ligt en Ruwi het commerciële en diplomatiek hart van de stad. Wat Muscat echter echt onderscheidt van alle andere grote steden op het Arabische schiereiland, is het gebrek aan een moderne skyline. Omdat de Sultan dit zo wenst, moet elk nieuw gebouw aansluiten bij de traditionele Arabische stijl.

Ibra

In het midden van de kustlijn van Oman ligt Ibra, een van de oudste steden van het land. De stad was lang een typisch, slaperig Arabisch stadje, maar werd door Sultan Qaboos in de jaren ‘70 de moderne wereld ingeloodst, zonder daarbij haar geschiedenis uit het oog te verliezen. Bezoekers vergapen zich nog elke dag aan de oude kastelen en de vele, vaak historische moskeeën in de stad. Ook de souk is het bezoeken waard: je vindt er de meest prachtige zilveren juwelen van Oman. Ooit was Ibra ook een belangrijk centrum voor handel en educatie en de inwoners vandaag kunnen nog altijd aansluiten bij drie hoogstaande universiteiten.

Souks

Zoals we in Europa al eeuwenlang markten hebben, zo gaan ze in de Arabische landen naar de souk, en Oman is daar geen uitzondering op. In elke stad en in elk dorp staat wel een souk en een bezoek aan het land is dan ook niet compleet zonder dat je je hebt laten betoveren door de vele geuren en kleuren die je hier terugvindt. Eén van de meest bekende en grootste souks van het land ligt in Muscat, de Mutrah Souk. In de doolhofachtige wirwar van straatjes prijzen handelaars hun torens van geurige kruiden, oude Arabisch en Indische artefacten en antiek, traditionele stoffen en schitterende juwelen aan. Voor het betere, of zelfs beste zilverwerk en en juwelen moet je dan weer op de souk in Ibra zijn. Over het algemeen genomen kan je in een souk wel met de kaart betalen, maar het betere afpingelwerk gebeurt nog altijd met cash.

Wahiba Sands

Een van de vele natuurlijke rijkdommen van Oman zijn de Wahiba Sands. De woestijn staat ook wel bekend als de Sharqiya Sands en strekt zich dromerig uit over meer dan 12 500 km². De glooiende gouden duinen kunnen tot wel 100 meter hoog zijn en lijken elke dag ergens anders heen te waaien. Verschillende kampen tussen deze parels geven je de kans om de Wahiba woestijn van dichtbij mee te maken. Je kan er overnachten, op een kameel tussen het zand rijden, over de duinen crossen of simpelweg relaxen terwijl je geniet van een van de meest spectaculaire zonsondergangen die je ooit zal zien.

Al Hamra

Al Hamra is een 400 jaar oude parel in het noorden van Oman, in de Ad Dakhiliyah streek, met de spitsen van het Hadjargebergte als pittoreske achtergrond. In het centrum staan een paar van de oudste bewaarde huizen in het land, gebouwd op een rotsplateau. Veel van de huizen zijn twee tot zelfs vier verdiepingen hoog, met plafonds uit palmhout en daken van modder en stro, de typische Yemeni-stijl. Veel van de huizen in de hoger gelegen delen zijn intussen verlaten, maar zijn vooral bij zonsondergang een prachtig zicht om tussen te wandelen. Net als vele andere steden heeft Al Hamra ook een souk, waar je handgemaakte halwa kan verorberen.

Aflaj irrigatiesystemen

Al millennia lang worstelt men om water tussen velden en volken te verdelen. In Oman gebruikte men daar in Bijbelse tijden al de Aflaj Irrigatiesystemen voor. Die zijn gebaseerd op een irrigatietechniek uit Perzië, een techniek van meer dan 5000 jaar oud. Aflaj is het meervoud van Falaj, wat in klassiek Arabisch vertaalt naar ‘opsplitsen’. De Aflaj irrigatiesystemen werden gebruikt om met behulp van zwaartekracht water vanuit hoger gelegen bronnen tot bij de huizen en akkers van de inwoners van Oman te krijgen. Zo’n complexen hadden bovendien ook wachttorens om ze te beschermen en moskeeën en aanverwante gebouwen. Sinds 2006 zijn 5 Aflaj irrigatiesystemen in Oman opgenomen in de Unesco Werelderfgoedlijst.

Wadi Bani Khalid

Omringd door exotische dadelpalmbomen en de ruwe wanden van het ravijn, zwem je in de Wadi Bani Khalid in het helder, groenblauwe water van een van de verschillende vijvers. Je beseft pas echt dat je in een heerlijk natuurlijke parel zit, wanneer er plots een school vissen achter je aan zwemt of aan je voeten begint te knibbelen. De verschillende vijvers liggen op een fijne wandeling van elkaar, en onderweg kan je van natuurlijke bruggen in het water plenzen. Om bij de Wadi Bani Khalid te geraken, rijd je met de wagen tussen de gouden woestijn van Oman, om dan na een korte wandeling in de groene oase aan te komen. Locals maken handig gebruik van de populariteit van Wadi Bani Khalid door in kleine kraampjes drankjes en versnaperingen aan te bieden, waardoor je onbezorgd kan genieten van deze tropische hotspot.

Ra's al Hadd

Op het meest oostelijke punt van Oman, rijst Ras al Hadd op uit de Golf van Oman. Het strand hier staat vooral bekend als broedplaats voor de grote zeeschildpadden uit de Golf. Zowel ‘s nachts als overdag geeft het strand prachtige vistas. Uiteraard kan je gewoon lui lekker genieten van de zon en de golven, maar wie echt iets uniek wilt ervaren, komt de zonsopgang bewonderen. Op zich al spectaculair, maar dat is ook het moment waarop de kleine schildpadden uit hun eieren kruipen en zich een weg banen naar de Golf van Oman. Ook ‘s nachts is Ras al Hadd een aanrader. In de branding leeft lichtgevend plankton, dat de zee een magisch gevoel geeft.

Dune bashing

Net als in veel andere woestijnen, kan je ook in Oman genieten van een paar avontuurlijke uren dune bashing. Met een aangepaste 4×4 vlieg je door de duinen. Doordat het zand constant in beweging is, vergt dat rijden speciale skills en manoeuvres die de chauffeurs met veel plezier zullen demonstreren. Meestal rijden de wagens in groepen en voeren samen spectaculaire stunts uit over de duinen. Je wordt getrakteerd op een salvo gegil wanneer de wagens plots versnellen of vertragen, en bereid je voor om zand terug te vinden in alle hoekjes en kiertjes van je outfit wanneer je klaar bent. Voor de meest spectaculaire beelden, boek je best een trip tegen zonsondergang, dan kleurt de woestijn prachtig goud-rood.

Forten

Hoewel het merendeel van de historische bevolking van Oman nomadisch was, bewijzen de indrukwekkende forten van het land dat er ook intelligente ingenieurs en architecten avant la lettre hun leven gewijd hebben aan een permanentere manier van leven. De forten rijzen hoog boven het landschap uit en zijn een bolwerk van technische snufjes. Bereid je voor op een pittige fysieke uitdaging wanneer je de vele trappen van de forten trotseert. Het meest bekende fort is Al Jalali en ligt in het oude Muscat en kijkt uit over de Zee van Oman, net als het Al Mirani Fort. Bovenop een smalle rots prijkt Mutrah Fort met zicht op zee, en vanop de vier verdiepingen van Al Fiqayn Fort kijk je uit op de omliggende boerderijen. Dit is slechts een bloemlezing, als we elk indrukwekkend fort van Oman willen bespreken, hebben we een nieuwe website nodig.